Beursverwachting 27 februari 2022

Kerst 2021Verwachting vorige week: Het duidt allemaal op wat lagere koersen. Eerste steun is er op 736/738 en die steun lijkt me vrij stevig. Verder hangt alles van Poetin af, bij een akkoord kan het opeens omhoog schieten.

Beursweekverwachting van zondag 27 februari 2022

AEX (daggrafiek):

De verwachting lager kwam uit, er gingen 17 punten vanaf. De AEX daalde donderdag 45 punten naar 700. De top in november was op 830. Daarna gold het adagium: als de bommen eenmaal vallen herstelt de beurs. De markten concludeerden al snel: dit is het dan, meer wordt het niet en herstelden. De AEX steeg terug naar het slot vrijdag op 728.

De AEX daalt in kanaal CD. De indicatoren staan slecht, de MACD staat laag.

AEX (weekgrafiek):

De candle is wellicht een hammer. Maar daartegenover staat dat we dalen in kanaal CD en dat de MACD in de min duikt, en vooral dat laatste is slecht.

AEX (maandgrafiek):

De maand is maandag om. De candle is dus nog niet definitief. Het beeld dat ontstaat is boeiend:
– de AEX heeft deze maand prachtig steun gevonden op de 701, de steun/weerstand van de top uit augustus 2000.
– de candle heeft wel iets van een hammer “ik wil niet verder zakken” maar een echte hammer is het niet, de candle twijfelt tussen “niet verder” en “voortzetting”.
– de AEX valt terug onder trendlijn A. Theoretisch is daarmee de uitbraak mislukt en kunnen we nu rekening houden met een doorbraak aan de onderkant van kanaal AA2, een doorbraak beneden (nu) 440 (…) en tegen die tijd beneden ongeveer 500.
– erg waarschijnlijk lijkt me dat nog niet. De indicatoren staan gewoon goed. Ik concludeer nu tot zijwaarts tussen 701 en 830.

DAX:

Bij de DAX staat er in de driehoek NM een kopschouder-patroon dat nog steeds geldig is. Lijn N is dan de neklijn. De candle van deze week is erg groot en gaat stevig door de neklijn. Het koersdoel van het patroon is (16.290 – 14.840 =) 1450 lager dan neklijn N dus 14.840 – 1450 = 13.390.
Het beeld is zwak en de MACD gaat in de min.

DOW JONES:

Hier zien we een echte hammer. De VS doet het beter dan Europa en wil niet lager. Wel gaat de MACD ook hier in de min.

Nasdaq 100:

Idem, hier zelfs een hammer met een groen lichaam, de candle herstelde niet alleen maar steeg zelfs. Lijn 13.840 heb ik groen gemaakt, het is de neklijn van een wat onregelmatig kopschouder-patroon erboven. De Nasdaq wil niet door die neklijn. Maar MACD in de min.

Bitcoin:

Ja ja. Hier gaat het duidelijk om de 38.200. Bitcoin heeft ook al een kopschouder-patroon, ik zie eigenlijk twee neklijnen: 38.200 en 34.300. De candle is een fraaie hammer: Bitcoin wil niet onder de eerste neklijn.

Verwachting:
Alle grafieken tonen grote kopschouder-patronen en een MACD die in de min gaat: dat duidt op een bearmarket. Tegelijkertijd zien we grafieken die onderliggend heel lang heel sterk zijn geweest en die dat niet zomaar zullen opgeven. Afgelopen week herstelden de markten met hammers en ze willen niet door hun neklijnen. Dat maakt het boeiend. De Bund brak nog niet door, de rente stijgt nog niet hard.

Komende week lijkt de markt wat verder te gaan herstellen: er is een soort opluchting: meer dan dit is het niet. Dat neemt niet weg dat het grote beeld voor de komende weken toch negatief is. Al die analisten die in december zeiden dat 2022 een veel moeilijker jaar gaat worden, die krijgen gelijk.

Heel veel succes met uw beleggingen de komende week!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Aanmelden gratis wekelijkse nieuwsbrief met beursweekverwachting

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

ComputerComputer

Print Friendly, PDF & Email