Beursverwachting 26 december 2021

Kerst 2021Verwachting vorige week: De AEX is opeens het zwakste broertje geworden en verlaat als eerste de uptrend. 

Beursweekverwachting van zondag 26 december 2021

AEX (Daggrafiek):

De AEX ging maandag zoals verwacht lager en kwam op 755 in de buurt van de echte bodem op 750. In die zone vond de AEX steun van deze bodem, van de MA200 en van lijn C2. Nu de steun het hield kregen de beleggers er dinsdag weer zin in. De rest van de week schoot de AEX omhoog, door de weerstand op 778, en jawel, door de trendlijn B. Waarmee de AEX weer probeert terug te komen in de hoofdtrend. Zo snel had ik dat zeker niet verwacht.

Als de AEX erin slaagt om in de hoofdtrend te blijven dan hebben we een valse uitbraak naar beneden gehad en mogen we nu zelfs een uitbraak aan de bovenkant gaan verwachten.

Vrijdag waren alle markten dicht maar de AEX open. Uiteraard een slappe dag en we voelden vrijdag duidelijk de weerstand van lijn C en het gap op 794/796 dat al een paar keer weerstad heeft geboden.

Technisch is de conditie van de daggrafiek duidelijk: de AEX probeert te herstellen van de klappen. De AEX wil weer omhoog maar heeft daarbij flink wat puin te ruimen. Ja, de Stochastics – waarvan ik vorige week al schreef: “het lijkt het of de Stochastics het ergste al heeft gehad” – die draait nu duidelijk naar boven. Maar de MACD is duidelijk nog slapjes, de RSI neutraal en de AEX moet heel wat weerstand gaan uitnemen: lijn C, het zware gap 794/796, daarna lijn D, weerstand 809, het gap 810/815 en weerstand 818. Zo genoeg? Ga er maar aanstaan: het wordt niet eenvoudig.

AEX (weekgrafiek):

Een hele mooie candle, dat is zeker. Beleggers hebben deze week besloten dat Omicron niet erg gevaarlijk is voor de economie. Die economie liet weer prachtige cijfers zien – maar wel staat het consumentenvertrouwen (door Omicron) flink onder druk. Beleggers maken zich kennelijk niet al te veel zorgen over de hoge inflatie en de daarbij horende renteverhogingen. Als de economie zo hard gaat dan is het prima.
Intussen weet ik ook waarom rentevrees vooral de techfondsen raakt: bij techfondsen ligt de winst verder in de toekomst en heeft dan meer last van rente. Waarom bij de techfondsen de winst verder in de toekomst ligt: dat weet ik dan weer niet.

Dus: een mooie candle. De AEX wil wegblijven van de steun 750. Liefst wil de AEX meteen weer terug in de hoofdtrend BB2. De MACD staat gezond groen, moet wel weer naar boven draaien dan, maar: dat kan. De Stochastics staat slapjes, die moet nog draaien. De rest van de indicatoren is zwak. Zeker de Moneyflow, het is einde jaar, de beleggers zijn weg.

In de cirkel zie ik een gevaar: de candles van de laatste weken beginnen een kop-schouderpatroon te vormen met lijn N op 750 als de neklijn. Beneden 750 is het mis. Voorlopig wil de AEX niet die kant op.

DOW JONES:

Mooi. Alle indicatoren lijken zich op te maken voor de draai naar boven. 34.880 werd deze week als steun bevestigd.

Nasdaq 100:

De Nasdaq is in de war. Laatste vier weken heen en weer. Vrij wild heen en weer. Steun 15.720 wederom bevestigd. De indicatoren lijken ook hier naar boven te willen draaien. Het zal me niet verbazen als komende week rustig positief is en na 1 januari knallen.

Bund:

De rente blijft perfect zijwaarts bewegen. Bund heel hoog, rente heel laag.

EUR/USD:

Vecht al vijf weken om lijn Z. MACD flink laag, rest indicatoren ook zwak. Druk op Z blijft hoog, het is spannend. Bij de MACD vermoed ik toch dat Z sneuvelt.

Bitcoin:

De grafiek is nog van donderdag, Bitcoin staat nu 50.900. Hmm. In de grafiek lijkt de 45.100 het duidelijk te gaan houden en dan hebben we een bodem te pakken. Maar de indicatoren zijn slapjes (MACD wel in positieve zone) en ook hier: in de cirkel ontwikkelt zich een mogelijk kop-schouderpatroon. Ik verwacht toch weer een test van de 45.100.

Verwachting:
De VS is goed – S&P 500 kwam weer op topniveau deze week – en de AEX wil wat hoger. Makkelijk ziet het parcours er niet uit, dat is zeker. We zullen het stapje voor stapje gaan volgen. Komende week kalm wat hoger is het meest waarschijnlijk.

Heel veel succes met uw beleggingen de komende week!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Aanmelden gratis wekelijkse nieuwsbrief met beursweekverwachting

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

ComputerComputer

Print Friendly, PDF & Email