Verwachting vorige week: “Hmm. Overal wat toppatroontjes deze week. Maar nergens ernstig en geen reden voor paniek. Verwachting voor volgende week is wat lastig. “Zijwaarts” dus. Maar onderliggend is en blijft alles sterk. Beleggers hebben op deze recordniveaus wat hoogtevrees. De bedrijfsresultaten zijn fantastisch – maar blijven ze dat voor lange tijd? Daarover denkt men na.”
Beursverwachting voor komende week: (Gepubliceerd: zondag 25 juli 2021)
AEX (daggrafiek):
Er is iets kapot aan de maandagen. Ik was gewend dat het op maandag vrolijk van start ging. Maar de afgelopen maanden zijn de dalingen op maandag. Deze keer opende de AEX maandag met een neerwaarts gap meteen beneden trendlijn C, de trendlijn waar ik steun van had verwacht. De AEX zakte door naar de horizontale steun op 718 en verloor maximaal 22 punten. Dinsdag was een slappe dag maar de steun op 718 hield het. Er leek een zijwaartse beweging te kunnen ontstaan. Maar nee, vanaf woensdag begon een zeer krachtig herstel dat ons terug boven trendlijn C en zelfs boven trendlijntje E bracht.
Maandag heb ik alle posities in de aandelen – en turboportefeuille behouden. Dat vond ik niet makkelijk met -22 op de borden, je schrikt er toch van. Maar het was nu al de derde keer dat er 20 punten vanaf gingen en beide vorige keren was er snel herstel. Het systeem zat nog steeds voor elke positie long en mijn weekverwachting was ook positief dus ik vond dat ik mijn eigen systeem en analyse maar moest vertrouwen. En warempel, bij het slot vrijdag stonden beide portefeuilles op hun hoogste punt tot nu toe. Dat neemt niet weg dat dit soort beleggersgedrag bizar is. Het is dan ook maar de vraag of dit soort bewegingen te danken is aan “beleggers” of dat andere krachten gebruik maken van een dunne markt om spelletjes te spelen. Spelletjes die particulieren veel geld kosten.
De slappe dag op dinsdag viel op omdat alle andere markten meteen op dinsdag al met het herstel begonnen. Die slapte op dinsdag was echter wel “normaal” beleggersgedrag: men hield de adem even in voor de cijfers van ASML die woensdag voorbeurs zouden komen. Het was dan ook vooral ASML dat de rest van de week de kar omhoog trok.
De AEX sloot vrijdag op een nieuwe recordstand van 749,4. Daarmee steeg de AEX deze week van 736,5 naar 749,4 dus 13 punten ofwel bijna 2%. Zoals in de verwachting opgemerkt: “onderliggend is en blijft alles sterk.”
Technisch resulteert nu een prachtig plaatje: de AEX beweegt krachtig opwaarts is kanaal EF en de indicatoren draaien opnieuw naar boven: een koopsignaal.
AEX (weekgrafiek):
Zeer sterk. Een candle “ik wil niet dalen”. De AEX breekt door het weerstandje op 738,5. De indicatoren staan prima en de RSI wordt opnieuw overbought. De AEX blijft stijgen in sterk stijgend kanaal BM-BN. Alle analisten die vorige week negatief waren kregen ongelijk. Trend = trend.
Unilever:
Ook Unilever kwam met cijfers en die werden negatief ontvangen. De strategie van duurzaamheid en inclusiviteit met vestiging in Engeland leidt (nog) niet tot hogere winsten. Unilever is een zwaargewicht in de AEX maar het aandeel doet niets. Technisch valt er weinig eer aan te behalen. Er vallen niet eens horizontale niveaus te bepalen. Het doet maar wat. Momenteel is er een voortzettingsdriehoek te zien, maar voortzetting van wat? U begrijp: Unilever komt niet in portefeuille.
DOW JONES:
Moeizaam, maar toch. Een candle die aangeeft niet te willen dalen. Een candle die boven weerstand 34.880 piept en die probeert boven trendlijn P te komen. Het is allemaal veel zwakker dan de AEX maar OK: het blijft stijgen en de indicatoren staan gezond. Pas echt boven lijn P wordt het weer wat, nu is het toch vooral wat oppassen.
Nasdaq 100:
Wat een geweld weer. De RSI gaat opnieuw de overbought-zone in. De Nasdaq heeft er zin in.
Bitcoin:
Bitcoin wordt interessanter. Het begint er nu op te lijken dat de steun op 29.000 het wil houden. Daar ging ik eerst niet van uit. Maar we zien een reeks candles met een lang lichaam aan de onderkant: tot hier en niet verder. Daarvan is de candle van deze week voor het eerst echt een hammer. De indicatoren staan echter beslist zwak: het blijft voorlopig wel nog spannend.
Ethereum:
Ethereum heeft hetzelfde beeld maar hier is de MACD nog positief en de RSI veel minder negatief dan bij Bitcoin. Ethereum heeft een duidelijke steun gevormd op 1705 en doet een aanval op de weerstand 2045. Het is hier bij deze indicatoren echt nog te vroeg om te kopen maar het zou zich wel tot een koop kunnen gaan ontwikkelen. Voorlopig kunt u alleen maar Dogecoin kopen want Elon Musk heeft een bril met hondjes erop.
Verwachting: De trend blijft opwaarts. De tech-aandelen trekken daarbij de kar en daarom doet de AEX met ASML als zwaargewicht het goed en is de DOW spannender.
Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.
Wij gebruiken functionele cookies op onze website
Cookies stellen ons in staat om te zien welke informatie u zoekt en onze beursinformatie op de website op uw informatiebehoefte af te stemmen