Beursverwachting 23 mei 2021

Verwachting vorige week:
Zo erg is het niet. De markt wil niet echt zakken. Mij lijkt dat ook niet nodig maar dat is slechts mijn mening. Voor komende week verwacht ik eigenlijk wat verder herste
l.

Beursverwachting voor komende week: (Gepubliceerd: zondag 23 mei 2021)

AEX (daggrafiek):

De verwachting kwam uit, de AEX herstelde deze week van 703 naar 707 punten. Toch was het tussendoor weer een wilde week en werd woensdag even de 686 aangetikt. Maar de candle van woensdag werd opnieuw een hammer en dus volgde donderdag stevig herstel. De candle van vrijdag sloot drie punten boven die van donderdag maar hij is niet zo fraai, het is een doji, een twijfelcandle.

De bodems in de daggrafiek van vorige week 678 en deze week 686 liggen hoger dan de twee vorige bodems op 676 en 650. Hogere bodems horen bij de uptrend, dus dat is mooi. Maar we zien ook dat hogere toppen (nog) ontbreken, de toppen op 718 zijn niet meer bereikt. Minder mooi.

Bij de trendkanalen zijn er veranderingen. Allereerst hadden we al lange tijd een hoofdkanaal BB3 met een oorspronkelijke bovenlijn B2 terwijl de letter A niet meer in gebruik was. Ik heb daarom nu kanaal BB3 omgedoopt naar kanaal AA2 en de lijn B2 is nu de middenlijn AM geworden.

Uit de weekgrafiek heb ik overgenomen kanaal BB2. Dit kanaal loopt langs de bodems van maart en oktober 2020. Eigenlijk had ik het veel eerder moeten overnemen.

Het kanaal van de versnelling, kanaal WW2, heb ik weggehaald omdat het nu niet meer relevant lijkt. Het uiterst nauwe nog snellere kanaal QQ2 heb ik ook weggehaald. Immers, de nieuwe bodems op 678 en 686 maken het mogelijk om vanaf de oktober 2020-bodem van 528 de nieuwe trendlijn C te trekken. Aan de bovenkant valt dan ook een nieuwe lijn te trekken. Omdat deze lijn niet parallel aan C loopt heb ik hem niet C2 maar D genoemd. Daarmee bevinden we ons momenteel voor de wat kortere termijn in kanaal CD en dat kanaal is wigvormig. Dat is geen goed teken. We zullen moeten bezien of de lijnen C en D verder worden bevestigd, maar voorlopig letten we dus op deze wig. Erg veel kwaad kan de wig CD dan weer niet, want hij bevindt zich binnen het stijgende kanaal BB2.

Conclusie daggrafiek: na jarenlang in kanaal AA2 te zijn gestegen stijgt de AEX nu (veel) sneller in kanaal BB2. Binnen dat kanaal lijkt de uptrend intact want er zijn hogere bodems. Er is ook wat dreiging omdat er geen hogere toppen zijn en patroon CD wigvormig is. De indicatoren zijn neutraal maar willen naar boven gaan draaien, dat is positief. Al met al is het beeld van de daggrafiek voor de korte termijn: positief.

AEX (weekgrafiek):

Ook hier heette het hoofdkanaal BB2 terwijl de letter A niet meer werd gebruikt. Ook hier dus de letters gewijzigd. Het oude hoofdkanaal heet nu AA2.Binnen dat kanaal loopt een lijn die niet parallel loopt aan A. Deze lijn heette C en heet nu P. De sterke stijging vanaf de Coronacrisis vindt plaats in het kanaal dat nu BB2 heet en dat ook in de daggrafiek is gezet. Binnen BB2 loopt parallel het smalle kanaal BM-BN.

De weekcandle is opnieuw een hammer. De AEX daalt af en toe fel en geeft vervolgens met een hammer aan daar spijt van te hebben. De candle is met enige moeite gesloten boven het weerstandsniveau 703, de lijn van de oude top. De indicatoren staan hoog dus goed maar bewegen op korte termijn wat lager. Conclusie weekgrafiek: gezond, maar moeizaam op weg naar de 719 waar intussen weerstand is opgebouwd.

Dow Jones:

De DOW daalde deze week wat maar ook hier is de candle een hammer: de DOW wil eigenlijk niet dalen. Er was steun bij lijn P en de DOW blijft voortgaan in het sterk stijgende kanaal PP2. De indicatoren staan heel hoog dus gezond. Maar op dit moment dalen ze wat. De Moneyflow (niet getoond) daalt: gaat er nu dan toch geld naar de obligaties? Het is geen goed teken.

Nasdaq 100:

Vorige week en ook deze week vond de Nasdaq steun op 12.960. Daarmee hebben we een hogere bodem. Beide weken lijkt de candle op een hammer: weg hier. Indicatoren hoog dus gezond, maar momenteel wat corrigerend. Moneyflow hier nog lager dan bij de DOW, dus weinig draagkracht onder de stijging. Conclusie: licht positief.

Bund:

De Bund beweegt zich naar de steun op 168. Deze week werd op die steun een hammer gezet en de Stochastics – die wel laag staat dus gevaarlijk – lijkt te willen herstellen. Voorlopig lijkt 168 het te gaan houden en dan krijgen we geen stijgende rente. (Lage Bund = hoge rente).

Bitcoin:

Bij de crypto’s is het paniek. Musk blijft verwarring veroorzaken en China zegt het minen te willen verbieden (ik hoop het van harte). De candle van deze week is negatief, het is geen hammer hoewel hij wel herstelde. MACD heel hoog, andere indicatoren dalen maar bij hoge MACD is dat toch vooral: “enige” correctie. De indicatoren wijzen niet op nu instappen, een bodem is er nog niet. De crypto’s worden geregeerd door allerlei vreemd nieuws.

Verwachting
Bij “go away in may” en wat hogere rentes past wat vertrek uit aandelen. Een lage Moneyflow is niet goed maar op zich zijn de grafieken gewoon: nog steeds goed. De geplaagde Nasdaq zet een hogere bodem. De felle korte dalingen: blijven die? Of heeft men onderhand geleerd dat het daarna toch weer stijgt? Dat zou je wel denken en ik verwacht een wat hogere week.

Veel succes met uw beleggingen!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Aanmelden gratis wekelijkse nieuwsbrief met beursweekverwachting

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

Print Friendly, PDF & Email