Beursverwachting 22 augustus 2021

Verwachting vorige week
“De verwachting is wederom simpel. Het kan altijd een keer gaan corrigeren en dat kan zomaar deze week gebeuren. Niets is zeker op de beurs. Maar de grafieken zijn gezond en zeggen: gewoon hoger.”

Beursweekverwachting van zondag 22 augustus 2021

AEX (daggrafiek):

De correctie kon inderdaad zomaar deze week gebeuren.
Woensdagavond werden de notulen van de Amerikaanse Centrale Bank gepubliceerd. Uit de verklaring bleek dat de economie zo goed gaat dat de FED eerder gaat “taperen” d.w.z. de steun wordt eerder verminderd en de rente wordt eerder verhoogd. Er is niets dat beleggers meer vrezen dan dit.
Na dit nieuws sloten de Amerikaanse beurzen woensdagavond dan ook duidelijk in het rood. Donderdagmorgen stonden futures voor de Amerikaanse markten overtuigend nog meer in het rood. Dat viel ook te verwachten. De AEX moest het rode slot van woensdagavond en de rode futures verwerken en opende 10 punten lager op 761. Ik heb vaak gezien dat bij dergelijk rode futures de AEX in de loop van de dag alleen maar verder daalt, alle indicatoren waren ook gedraaid dus meteen na opening een groot deel van de posities in onze portefeuilles gesloten. De Aandelen stonden daarvoor op 6,3% en de Turbo’s op een fantastische 40,6%. Na het sluiten was er 3,4% en 17% over. Inmiddels is dat 4,3% en 18,5% geworden.

De AEX daalde donderdag inderdaad verder door naar een laagste punt op 756, dat is 15 punten lager. Vanaf dat punt begonnen alle markten echter aan een voorzichtig herstel en de AEX sloot op 765. Vrijdag herstelden alle markten duidelijk verder en sloot de AEX weer precies op 771, het punt waar we woensdag ook al stonden.

Het snelle herstel is opmerkelijk. Berichten over “tapering” kunnen de aanleiding zijn voor een forse correctie. Eerder schreef ik hier al dat tapering eigenlijk goed is en dat de FED steeds heeft aangegeven dit voorzichtig in kleine stappen te zullen doen. Kennelijk hebben de beleggers die conclusie ook getrokken, een andere verklaring voor het herstel heb ik in elk geval niet langs zien komen.

De daggrafiek ziet er al met al nog steeds goed uit. Donderdag werd bij 756 precies steun gevonden op trendlijn C. De uptrend is en blijft intact. De indicatoren staan allemaal nog gezond in het groen maar ze hebben wel allemaal een tikje gehad. De MACD en de Stochastics zijn nu negatief gecrost.

Opnieuw was de AEX deze week de beste index. De Franse CAC40 kreeg duidelijk een klap. De Duitse DAX ging lager, de DOW en de S&P500 gingen lager. De Eurostoxx600 beleefde de slechtste dag in een maand tijd. Maar bij de AEX deden Adyen en AHOLD het werkelijk uitstekend. Beide fondsen bereikten een alltime high. AH brak daarbij uit boven het stijgende trendkanaal. Ook DSM deed nog een duit in het zakje.

AEX (weekgrafiek):

Het lichaam zit helemaal bovenin de candle: “ik wil niet dalen”. Lijn BM gaf hier precies de steun. Uptrend intact, indicatoren mooi hoog.

AHOLD:

Indrukwekkend. Uitgebroken. Indicatoren prima, RSI overbought.

Dow Jones:

Hier dus een matige candle. De DOW Daalde maar bleef boven de 34.880 en lijn P3. De indicatoren staan wel gezond groen maar zijn gecrost en bewegen naar beneden. Daarmee lijkt de DOW zich op dit niveau te willen handhaven.

Nasdaq 100:

Zelfde beeld als de AEX. Beter dus dan de DOW en de S&P500.

Bitcoin:

Zoals verwacht deze week verder gestegen. De indicatoren blijven heel ver achter. Een top rond dit niveau zal me niet verbazen.

Verwachting:
De beleggers lijken mijn eerdere advies te volgen: zo erg is dat taperen niet. Maar toch kijk ik er zelf verbaasd naar. De DOW, de S&P en de CAC40 hebben het tijdelijk moeilijk. Beste jongetje AEX houdt de moed erin en kan volgende week toch weer wat hoger.

Veel succes met uw beleggingen de komende week!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Aanmelden gratis wekelijkse nieuwsbrief met beursweekverwachting

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

Print Friendly, PDF & Email