Verwachting vorige week: Bij de DOW is het wat spannend. Moeite met de alltime high in een markt zonder volume. Maar S&P, Nasdaq en AEX zelf wijzen toch allemaal op: rustig verder omhoog. Waarbij bij Nasdaq en onze eigen AEX (ook een techindex) zelfs een versnelling mogelijk lijkt.
Beursverwachting voor komende week: (Gepubliceerd: zondag 20 juni 2021)
AEX (daggrafiek):
Vorige week sloten we op 728 en schreef ik: “Het genoemde koersdoel van de vlag in de weekgrafiek, 734, komt nu echt dichtbij. De AEX is bezig uit te breken boven weerstand 718 (ook tien punten erboven is nog niet definitief). De indicatoren staan helemaal goed: kan gewoon verder omhoog.”
De AEX kwam tot 736 en zette daar een hogere top. Daarmee is een belangrijk wapenfeit gerealiseerd: het koersdoel van de weekgrafiek is bereikt. Dat koersdoel formuleerde ik begin november bij een stand van 581. Het blijkt dat u uw geld erop had kunnen zetten. Maar geen misverstand: ik ben eigenlijk even verbaasd als u. Het vlagpatroon berust op ervaringsregels. Waarom die ervaring zo is, ik weet het niet.
Woensdagavond verklaarde de FED dat de rente in 2023 waarschijnlijk twee stappen omhoog zal gaan. De markten in de VS daalden daarop (bescheiden) en wij openden donderdag wat lager op 729. In de loop van donderdag volgde echter krachtig herstel tot de nieuwe top op 736: beleggers realiseerden zich dat 2023 nog ver weg is, dat het goed is dat de inflatie wordt beteugeld en dat de economie fors groeit. Welnu: I could not agree more. Maar vrijdag verklaarde lokale FED-directeur Bullard van de St. Louis-FED dat de rente ook al in 2022 kan worden verhoogd. Alsnog: boem. AEX naar 719.
Technisch gezien is de uitbraak boven de 718 nu wel geslaagd. De daling van vrijdag naar 719 kan worden gezien als een normale terugtest van de uitbraak, na die test zouden we normaalgesproken weer verder kunnen stijgen. De MACD en de Stochastics staan nog mooi groen maar zijn nu wel dalend. De RSI heeft wel een echte klap gehad en staat gevaarlijk dichtbij de grens van 50.
Zorgwekkend is patroon CD, het is hoe dan ook een wig. Maar die wig kan nog een tijdje mee. Komende week zouden we even verder kunnen dalen waardoor we weer even onder de 718 komen. Maar in principe is de 718 nu een goede steun en zou je op grond van deze daggrafiek een beweging tussen 718 en 736 verwachten. Komen we onder 718 dan is er steun op 706 en daarboven steun van lijn C bij 713.
AEX (weekgrafiek):
De candle van deze week is potentieel het begin van een toppatroon. Dat zou dus vervelend zijn. Daar staat dan tegenover: een krachtige uptrend bij indicatoren die nog steeds heel hoog staan, ook al zijn ze nu op korte termijn wat dalend. Steun is er op 719 maar die steun staat nu wel onder druk. Merk op dat er in de weekgrafiek geen wig is maar een mooi kanaal BM-BN met daaronder nog kanaal BB2.
DOW JONES:
Dit is andere koek en hier gaan we last van krijgen. De DOW daalde vorige week al en daalt nu deze week flink. Het technisch plaatje is duidelijk: de zeer steile uptrend PP2 is verlaten, op zich kon dat ook niet uitblijven. Top op 34.880 en steun op lijn E bij 32.300. De indicatoren staan nog steeds heel gezond hoog maar corrigeren momenteel wel wat.
S&P 500:
Hier is veel minder aan de hand. De bredere index S&P 500 was boven het zeer steile kanaal DE gebroken en keert nu terug in dat zeer sterk stijgende kanaal: dat is bepaald geen ramp. De candle van deze week is kleiner dan bij de DOW maar ook hier wel een potentieel toppatroon. De indicatoren staan gezond hoog. Maar ook hier nu dus wat dalend.
Nasdaq 100:
De Nasdaq bleef sterk. Men keert terug naar de techaandelen die juist kunnen profiteren van stijgende prijzen. Deze week een candle met wat twijfel. De indicatoren zouden nog steeds heel mooi naar boven kunnen gaan draaien.
Bitcoin:
Zoals verwacht heeft Bitcoin moeite met 38.200 en lijkt nog steeds op weg naar 29.000.
Verwachting: Vrijdag was een slechte dag. Inflatievrees, rentespook. Maar de economie draait goed en in Nederland worden de maatregelen flink versoepeld. De verwachting voor komende week is wat onduidelijker. Het zou in principe onder 718 kunnen maar een daarna lijkt een beweging tussen 718 en 736 mogelijk. De DOW is de grote spelbreker en dat kan problemen geven, ook voor onze AEX. S&P 500 en Nasdaq zien er echter wat beter uit.
Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.
Wij gebruiken functionele cookies op onze website
Cookies stellen ons in staat om te zien welke informatie u zoekt en onze beursinformatie op de website op uw informatiebehoefte af te stemmen