Beursverwachting 19 maart 2023

Verwachting vorige analyse: “De AEX verbeterde deze week en de DOW en de Nasdaq deden stapjes in de goede richting. Het sentiment lijkt daarmee wat beter maar: let op die Bund. De verwachting is dus: het wil wat verder omhoog maar als de rente misgaat dan zal het vast omslaan.”

Beste lezers, ben ik een weekend weg en dan breekt er een bankencrisis uit. Dat was maandag schrikken. Een bankencrisis bij STIJGENDE rente? Die variant kenden we nog niet. Wat is er in hemelsnaam gebeurd? Na de vorige bankencrisis zijn er toch veel maatregelen genomen?

Amerikaanse banken die in de cryptowereld actief zijn hadden de afgelopen jaren veel geld ontvangen. Deze banken mogen hun dollars niet stallen bij de FED en hadden ze dus belegd in obligaties. Les een voor beleggertjes is: obligaties zijn veilig. Is dat ook zo? Ja en nee. Veilig is dat je je geld terug krijgt en dat je een vaste rente krijgt. Onveilig is dat als de rente stijgt dat dan jouw obligatie in koers daalt, nieuwe obligaties doen meer. We zagen de rente in korte tijd fors stijgen: van negatief naar bijna 5%, op zich een normaal niveau. De cryptobanken zagen hun balans sterk verslechteren, beleggers roken problemen, namen geld op en daar begon de spiraal: gedwongen verkoop van de obligaties tegen lage koersen. Silicon Valley Bank en Signature failliet. Silvergate sloot de deuren en gaf wel geld terug. Regionale bank First Republic werd gered door de FED en de overheid. Intussen publiceerde de Amerikaanse pers lijsten van wel twintig banken in de problemen. Hier in Europa kwam Credit Suisse in zwaar weer. Credit Suisse gaat al jaren van schandaal naar schandaal. Waren toch ooit gerenommeerde namen, Deutsche Bank en Credit Suisse.

Beleggers vermoeden nu dat de FED kalm aan zal doen met de renteverhogingen. Het verleden leert dat dat de verkeerde keuze is, het leidt alleen maar tot verder wegzakkende beurskoersen. Iets met zachte heelmeesters.

AEX (Daggrafiek):

Twee weken geleden stonden we bij 760. Nu bij 720. De AEX daalt in het blauwe kanaal en vond deze week steun op lijn B. De MACD duikt in het rood, en met alle andere indicatoren slecht moeten we vrezen dat B het niet gaat houden.

AEX (Weekgrafiek):

De weekgrafiek is evenals twee weken geleden positiever dan de daggrafiek (en belangrijker). De indicatoren dalen nu maar staan nog overtuigend in het groen. Een hogere bodem neerzetten is hier nog steeds mogelijk. De AEX vond deze week steun op de 719. De MA200 stijgt mooi.

DAX:

Hetzelfde beeld. Wel deze week een erg lelijke candle die niet echt boven de 14.840 wist te blijven. Ook hier indicatoren wel gezond maar korte termijn wijst wat lager.

DOW JONES:

We wisten het al: de VS ligt er echt zwakker bij. De DOW brak lijn A2 en zet een voortzettings-candle neer. Voort naar beneden dus. Indicatoren slecht, vooral met een MACD die in het rood komt.

Nasdaq:

Het moet niet gekker worden. De Nasdaq STEEG. De Nasdaq volgt de rente-ontwikkelingen (zie hieronder bij de Bund) en begint echt een bodem af te ronden. De MACD komt in het groen.

Bitcoin:

Hier gebeurt iets. Cryptobanken in de problemen – dat is toch echt slecht voor de hele cryptosector – maar juist in een week dat het hele sentiment slecht is zien beleggers in Bitcoin een veilige haven. Technisch zet Bitcoin hier een belangrijke stap. Weg van het bodemgedoe bij 20.000. Door de MA200. De MACD draait naar groen. Het wordt zeker zwaar bij 29.000 maar Bitcoin heeft er wel zin in.

Bund:

Ook al bijzonder. Paniek op de beurzen maar de Bund stijgt, de rente daalt dus. Ja de MACD is nog zwak maar hier zien we toch een bodem ontstaan. Als dat lukt dan is dat heel belangrijk. En het versterkt het idee dat een hogere bodem in de AEX nog steeds mogelijk is.

Verwachting:
Alle bakens worden verzet. Er is heel veel aan de hand. Ja, de verwachting voor komende week is niet al te best, maar op de achtergrond zien we bij Bund en Nasdaq belangrijke bewegingen die me voorlopig hoop geven op een hogere bodem in de AEX.

Veel succes met uw beleggingen de komende week!

Franciscus Roorda (Wie is Franciscus Roorda?)

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Aanmelden gratis wekelijkse nieuwsbrief met beursweekverwachting

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.Computer

Print Friendly, PDF & Email