Beursverwachting 16 mei 2021

Verwachting vorige week
De markt wil opnieuw hoger. 

Beursverwachting voor komende week: (Gepubliceerd: zondag 16 mei 2021)

AEX (daggrafiek):

Het werd een wilde week en we sloten lager. Vele, vele weken heb ik verwacht “hoger” en dat bleef maar uitkomen. Het was een ongekende reeks, voor mij ook een ervaring. Maar deze week was even iets anders. Maandagavond ging de Nasdaq onderuit. Daardoor verloor de AEX – die een technologie-index begint te worden – dinsdag meteen bij opening liefst 11 punten. En toen moest het nog beginnen… De markten begonnen te vrezen voor de Consumentencijfers die woensdag in de VS en Europa zouden komen. De vrees was: de cijfers geven inflatie aan en dan kan de centrale bank de rente wel eens gaan verhogen. En dat is slecht voor aandelen, zeker in de VS waar men belegt met geleend geld.

Zelf zie ik het anders: allereerst zie ik stijgende consumentenprijzen als goed economisch nieuws en verder zie ik de centrale banken heel voorzichtig zijn met renteverhogingen. Maar mijn mening telt niet, hij telt niet voor wat de markt doet en hij telt niet voor de technische analyse.

Woensdag kwamen dan die cijfers en ze waren inderdaad fors hoger en dus “slecht”. Gevolg: woensdag lager en vooral donderdag bar en bar slecht. Donderdag dook de AEX helemaal naar 678 om pas daar te bedenken: wat zijn we eigenlijk aan het doen? En weer keihard op te veren. En vrijdag ging het herstel vrolijk verder, en ’s avonds in de VS nog meer.

Op mijn verwachting van vorige week is veel gereageerd. Andere analisten zien in de daggrafiek en in de maandgrafiek een broadening formation (hogere toppen en lagere bodems), eenvoudiger bekend als: de roeptoeter. In de daggrafiek heb ik de toeter aangegeven met de rode lijnen. En dit zou dan het einde van de rally betekenen. Welnu, in de maandgrafiek vind ik het opgaande trendkanaal veel overtuigender dan een daar lastig te vinden toeter. In de daggrafiek had ik de toeter niet gezien. Daar vind ik het geen mooie toeter omdat de bovenlijn horizontaal loopt. Verder is het zo dat na een toeter de koersen omhoog of omlaag kunnen gaan, het hoeft niet omlaag te zijn. En het koersdoel 732 van de vlag in de weekgrafiek geldt ook nog steeds.

En nu dan de technische conditie van de daggrafiek. De AEX is uit het zeer steile kanaal QQ2 gevallen, maar van dat kanaal hadden we al vastgesteld dat het te steil was om lang te kunnen duren. De AEX vond donderdag steun op de horizontale steun 676 en op trendlijn W2. De candle van donderdag was duidelijk: een hammer: tot hier en niet verder. De steun op 676 lijkt dus stevig. De candle van vrijdag is opnieuw een hammer, en dat is bijzonder. Deze brutale candle probeert toch weer in het – te steile – kanaal QQ2 terug te keren.

Belangrijk is dat de uitbraak boven de alltime-high 703 voorlopig is mislukt. Maar de AEX lijkt alweer zin te krijgen in een nieuwe poging.

Tenslotte de indicatoren. Die hebben in de daggrafiek een goede klap gekregen. De MACD gaat de negatieve zone in. Dat is niet niks. De – niet getoonde – RSI komt voor het eerst sinds 1) november en 2) maart nu weer onder de 50. Ook niet niks. Daar is dus echt sprake van verzwakking.

Conclusie: de daggrafiek lijkt eigenlijk weer verder omhoog te willen, maar de indicatoren geven nog behoorlijke twijfel aan.

AEX (weekgrafiek):

Een bijzondere candle, en dat is het. Enerzijds een zeer duidelijke weerstand op 719. Anderzijds is ook deze candle een hammer: ik wil niet verder dalen. Dus een flink gevecht om de 719. En ja, als ik het zo zie en bij deze hoge MACD dan denk ik dat we daar doorheen zullen gaan. Maar waarschijnlijk niet meteen volgende week, want de andere indicatoren zijn aan het corrigeren. Maar dan wel correctie op een hoog niveau, kortom: alleen even wat afkoelen.

Dow Jones:

Na alle geweld blijft over: een gewone voortzettingscandle. Gewoon verder stijgen in kanaal PQ bij hoge indicatoren.

Nasdaq 100:

Lastig. Aan de ene kant ook hier een hammer die probeert om boven R3 te blijven. Aan de andere kant toch vooral een voorzetting van de daling. Indicatoren dalend maar op een gezond niveau. Het is hier geen drama maar komende week zou het wat lager kunnen koersen.

Bitcoin:

Hier werd het toch een daling. Ook bij de crypto’s viel deze week weer genoeg te beleven, wederom ook weer vanwege Elon Musk. Ook Bitcoin wil wat lager koersen maar indicatoren zijn nog redelijk.

Verwachting
Zo erg is het niet. De markt wil niet echt zakken. Mij lijkt dat ook niet nodig maar dat is slechts mijn mening. Voor komende week verwacht ik eigenlijk wat verder herstel.

Veel succes met uw beleggingen!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Aanmelden gratis wekelijkse nieuwsbrief met beursweekverwachting

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

Print Friendly, PDF & Email