Beursverwachting 16 januari 2022

Kerst 2021Verwachting vorige week: Voor de AEX verwacht ik dan ook wat herstel. Van de techfondsen moeten we het echter niet hebben.”

Beursweekverwachting van zondag 16 januari 2021

AEX (daggrafiek):

Opnieuw werd het een rommelige week. Men vreesde de inflatiecijfers die woensdag in de VS zouden komen en de overleggen met Poetin. Vorige week sloten we op 788,4. Maandag was er zoals verwacht wat herstel naar 792 – tegen de hoofdtrendlijn B aan – en toen ging het mis. Een daling van 20 punten en een slot op 773. De rest van de week gedoe en vrijdag een slot op 783,5. Dus deze week 5 puntjes eraf.

De inflatie in de VS was woensdag erg hoog maar niet hoger dan verwacht. De FED beloofde voorzichtig te zijn en het overleg met Poetin leverde niets op.

De AEX probeerde deze week in het grote gap 800 – 787 te komen maar kwam niet ver. We sloten de week beneden het gap en dat is een teken van zwakte. De AEX stuitte af op trendlijn B en ook dat is een teken van zwakte. Verder ziet het er allemaal redelijk uit. De indicatoren staan vlak, het grote plaatje is toch een stijgend beeld en de MA200 blijft stijgend. Zorgelijk blijft het mogelijke kop-schouderpatroon dat zich lijkt te ontwikkelen boven de neklijn op 750. Maar dat moeten we afwachten.

AEX (weekgrafiek):

Matig. Een negatieve candle deze week. Trendlijn B vormde deze week weerstand, de AEX kwam er niet boven. Met de vorige candle zou dit een toppatroon kunnen zijn, maar: de candle van deze week heeft een lange staart onderin: “ik wil niet zakken.”

De indicatoren staan redelijk, de MACD gewoon in het groen maar wel dalend. Dus geen paniek, wel wat correctie en zijwaarts gedoe. Er moet even wat druk van de ketel.

Philips:

Philips gaf deze week een winstwaarschuwing en daalde flink. Sinds 2017 was het beeld al chaotisch. Wel stijgend tot een top op 51 in april 2021, maar geen fraaie trendmatige stijging. Eind 2021 gedoe rond de 40 bij trendlijn A en daarna onderuit in november 2021.

Philips zoekt steun op niveautje 29,8 en op het niveau 28,45 dat sinds 2013 steun/weerstand is. De druk op 28,45 blijft voorlopig, de indicatoren staan slecht. Er is nu geen reden tot koop. Kopen kan pas na een duidelijke bodem en daarna een beweging omhoog. Eigenlijk zijn er genoeg betere aandelen. Echt koopwaardig is Philips pas boven lijn A.

ASMI:

ASMI probeert in de uptrend te blijven. Deze week was het chaotisch en spannend. De indicatoren staan redelijk: het is mogelijk maar het blijft nog spannend.

BESI:

Besi vliegt – in maat met de Nasdaq – flink heen en weer in uptrend AA2. Deze week had ik lager verwacht, maar dat gebeurde niet. Lijn A houdt het tot nu toe. Een eerdere uitbraak boven 80,3 bracht ons tot A2 maar daar was de weerstand van het trendkanaal. Besi breekt weer boven 80,3 en de indicatoren lijken naar boven te draaien. Zo te zien wil Besi nu opeens toch weer naar A2 toe.

DOW JONES:

De DOW was deze week stuurloos en sloot licht lager. De DOW ligt er goed bij, de indicatoren staan vrij goed en de DOW blijft op hoogte.

 Nasdaq 100:

De Nasdaq zette na het toppatroon dat vorige week werd voltooid de weg naar het zuiden voort. Op weg naar het zuiden werd er snel steun gevonden op de 15.140 (en weer behoorlijk precies). De Nasdaq zoekt nu zijn weg in de zone 15.560 – 15.720 maar dat wordt moeilijk. De MACD staat wel goed groen maar alles is nu dalend. Je zou verwachten dat de steun 15.140 nog eens wordt opgezocht. Dat blijkt ook als je individuele techaandelen bekijkt: het meeste daalt.

 Bitcoin:

Deze week ietsie hoger. De candles proberen wat te bodemen maar de indicatoren staan slecht. De MACD is op weg naar negatief. Verwachting is toch het opzoeken van de steun op 38.200.

Verwachting:
De markten zijn duidelijk zoekend. Maar erg slecht is het beeld niet. Meer onrustig dan slecht. Eigenlijk wacht ik op de draai naar boven maar op dit moment is de verwachting: zijwaarts.

Heel veel succes met uw beleggingen de komende week!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Aanmelden gratis wekelijkse nieuwsbrief met beursweekverwachting

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

ComputerComputer

Print Friendly, PDF & Email