Beursverwachting 12 december 2021

Kerst 2021Verwachting vorige week: “De vraag: is het een correctie of is het een deukje in de uptrend is op dit moment eenvoudig te beantwoorden: de uptrend is nog intact. Dat geldt voor de dag-, week- en maandgrafiek en het geldt ook voor de DOW en de Nasdaq. 

Beursweekverwachting van zondag 12 december 2021

AEX (Daggrafiek):

Maandag was zoals verwacht slecht maar niet erg slecht. We kwamen opnieuw even onder trendlijn B maar dat was bijna niks. Uiteindelijk sloten we maandag zelfs zes puntjes hoger op 778. Dinsdag was een waanzinnige dag. De AEX beleefde de grootste stijging op één dag in vele jaren. Na een goed slot in de VS sprong de AEX bij de opening omhoog en klom door naar 806, een echte relief-rally: iedereen dacht opeens: we kunnen weer kopen. Zonder een echte reden overigens.

Woensdag werd de top gezet op 810 en dat was NIET toevallig precies bij de onderkant van het grote neerwaartse gap van 23 november. We moeten dus concluderen dat 810 voorlopig een stevige weerstand vormt. Vanaf 810 zakte de AEX de rest van de week terug naar het slot op 788. Opnieuw een wilde week dus.

Technisch bevindt de AEX zich nog in de grote uptrend. Maar binnen die trend is de beweging nu naar beneden in kanaal CC2 en de indicatoren zijn matig. Vooral de MACD, de rest krabbelt op. Na de top op 830 heeft de AEX nu een lagere top gezet op 810. Komende week zou er opnieuw druk op lijn N moeten zijn, waarbij geldt dat de VS het vrijdagavond laat goed deed en we maandag dus wellicht goed beginnen.

AEX (weekgrafiek):

Tja, dat is geen supercandle. Hij is wel positief en we bleven boven lijn B, maar de schaduw bovenin is lang, er was flink wat weerstand deze week. De MACD staat gezond positief maar daalt momenteel duidelijk. Alle andere indicatoren wijzen naar beneden. Conclusie: lijn B kan het houden zoals een trendlijn hoort te doen, maar de druk blijft wel groot…

DOW JONES: 

Bij de DOW is de daggrafiek deze keer interessant want we zien hier dat de DOW begon met een flink herstel op maandag en daarna elke dag een stukje doorsteeg. De AEX en de DAX deden dat niet. De DOW ziet er goed uit: stijgend bij indicatoren die goed staan. Kan verder door.

DOW JONES (weekgrafiek):

Een vreemd beeld. Een hele positieve candle bij indicatoren die toch vooral slapjes zijn. Als je alleen naar de candles kijkt dan staat er een zeer overtuigend bodempatroon. Kijk je naar de indicatoren dan zou je denken: hooguit zijwaarts. Vreemd.

NASDAQ (Dag):

Een prachtige uptrend AB sinds september 2020, na Corona. Beauty. De candle van maandag (pijl) bevestigde heel duidelijk de bodem op 15.555. Daar heeft de Nasdaq nu dus een hogere bodem neergezet. Daarna sprong ook de Nasdaq dinsdag fors omhoog om vervolgens de rest van de week….   niets meer te doen. Ook al vreemd. Het groepje candles van dinsdag t/m vrijdag vormt een island. Als we maandag  hard naar beneden duiken dan hebben we een island reversal, maar daar wijst nu nog niets op. De hele week was er daarna steun op 16.140 dus het lijkt erop dat na de hogere bodem op 15.555 alweer een hogere bodem op 16.140 is gezet.

Dat is allemaal mooi maar we zien ook dat de week verder aarzelend verliep. Er waren al twee toppen op 16.415 en deze week werd voor de derde keer getopt op 16.415. (en opnieuw ben ik zelf, zoals zo vaak, verbaasd over de nauwkeurigheid van TA). Vrij zware weerstand derhalve.

En dus? Indicatoren redelijk, moneyflow (niet getoond) daalt heel hard dus eigenlijk is het echt december: de boeken gaan dicht. Verwachting: niet veel. Zijwaarts.

Nasdaq (weekgrafiek):

Kijk. Dat is toch echt een mooie candle bij goede indicatoren. Al daalt ook hier de Moneyflow. En zie: die verdraaide Nasdaq slaagt erin om een VIJFDE lijn R te creëren, alle vijf de keren met dezelfde hellingshoek! U weet wat ik nu denk! (Inderdaad: wat is TA toch mooi). De Nasdaq stijgt dus langs lijn R5 bij goede indicatoren en kan gewoon verder omhoog. De weekgrafiek is hier duidelijk sterker dan de daggrafiek en de weekgrafiek is altijd belangrijker.

Bitcoin:

Vorige week schreef ik: “Het gaat bij Bitcoin nu dus echt om de 45.000.” Deze week daalde Bitcoin verder en daalden de indicatoren verder. De beweging blijft dus naar beneden. De indicatoren staan wel nog “gezond” in het groen dus het hoeft niet hard te gaan. Maar 45.100 wordt wel spannend.

Verwachting:
Europa deed het deze duidelijk slechter dan de VS. Voor komende week ziet de VS er in principe goed uit. Wel vloeit het geld weg want het is december. Dat leidt tot rare grafieken zoals een mooie Dow-weekgrafiek die eigenlijk matige indicatoren heeft en een Nasdaq-daggrafiek die stil lijkt te staan terwijl de weekcandle prachtig is. Dan ziet de AEX er heel wat minder uit. Ja de uptrend is intact maar de onderkant daarvan blijft de druk voelen.

Aanstaande woensdag besluit de FED over de rente en de vermindering van de steunmaatregelen. De vrijdag gemeten inflatie was zeer hoog. Verwacht wordt dus dat de FED op de rem gaat trappen en dat zal de markten tot woensdag voorzichtig maken. Na woensdag valt niet te “voorspellen” maar de TA zegt: VS goed (dat zal toch wat helpen) en AEX lastig, probeert de uptrend overeind te houden. Het kan een beslissende week worden. De AEX houdt de voeten droog of zakt uit de trend.

Heel veel succes met uw beleggingen de komende week!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Aanmelden gratis wekelijkse nieuwsbrief met beursweekverwachting

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

ComputerComputer

Print Friendly, PDF & Email