Beursverwachting van 10 december 2017

Beursverwachting weekend 10 december 2017

De verwachting was: “De AEX en de DAX zitten in de vervolgfase van negatieve patronen dus daar is de verwachting vanuit de TA: lager. Voor de AEX lijkt nog steeds 532 of lager – 520 – het doel.

Bij het slot van de AEX vrijdag stond de DOW op het laagste punt van de dag. In de avond herstelde het in de VS flink. Dat hebben we maandagmorgen dus nog te goed. Dus waarschijnlijk rommelen we eerst wat omhoog. Maar ondanks de positieve eindejaarskrachten zouden we eind van de week toch weer wat lager moeten staan.”

Daggrafiek AEX:

Zo, er kwamen liefst 12 punten bij. Daarmee is de verwachting weggezet. Het al vermelde sterke herstel op vrijdagavond in de VS vanwege het belastingplan bracht ons maandag meteen op 542. Verder was de week rustig, tot er vrijdag met een gap een sprong omhoog kwam vanwege het Brexit-akkoord. De bekendmaking van de regels van Basel IV hielpen de banken ook goed vooruit. Redenen dus om hoger te gaan, maar op de achtergrond blijft natuurlijk meespelen dat het nu eenmaal december is. De boeken moeten mooi worden afgesloten, het liefst heeft men een rally. Negatieve TA-patronen worden even geparkeerd. We kunnen al aan begin januari gaan denken en normaalgesproken gaat het dan ook omhoog. Het kop-schouderpatroon wordt steeds rommeliger en daardoor minder waarschijnlijk. Maar de neklijn n, de blauwe stippellijn,  laat ik voorlopig als gedachtensteun staan.

Heeft de 12 punten stijging ons nu een krachtige daggrafiek opgeleverd? Klaar voor de Kerstrally? Nee, dat kan ik niet zeggen. Sinds half november rommelen we rond de 540. De vlag PQ kan worden weggehaald. Er is nu een dubbele korte-termijn steun op 535 gezet, het groene lijntje. Met het andere groene lijntje staat er een wijder wordende driehoek.

De candle van vrijdag ziet er zielig uit. Daar sta je dan. Met een sprongetje omhoog, maar een doji, vol van twijfel: wat doe ik hier?

Indicatoren: De RSI blijft ver achter, de DM blijft negatief, alleen de Stochastics heeft er zin in.

Daggrafiek AEX – MACD:

De MACD maakt een positieve crossing. Flauwtjes, onderin, maar toch, positief. De Coppock komt ook in positief terrein. De trendindicator ADX gaat naar nul. Rommel.

Daggrafiek DAX:

Idem als de AEX. Zijwaarts. Indicatoren slap. Candle van vrijdag nog zwakker dan bij de AEX, hier geen Doji maar een hanging man. Potentieel een top.

Weekgrafiek EUR/USD:

Blijft zijwaarts. Al twee jaar. Is dit topvorming rond de 1,18 of is het een pauze in de opgaande beweging sinds eind 2016? Kunnen we naar de trendlijn bij 1,25? Misschien, maar het wordt moeilijk.

Weekgrafiek Goud:

Goud beweegt ook al 4 jaar zijwaarts tussen 1100 en 1400. Zolang aandelen interessant zijn is goud het niet. Het gaat nu weer naar beneden, naar de steun bij 1222. Indicatoren bewegen ook naar beneden. Afblijven.

Verwachting
De technische conditie van de AEX is matig. Eigenlijk zitten we in een correctiefase. Eigenlijk zou je wat lager verwachten. Maar dat komt niet uit, het is december. En straks is het januari. En er is geen alternatief voor aandelen. Dus men koopt toch. We rommelen dus gewoon door. Waarschijnlijk drie weken lang. Laten we hopen dat het dan ophoudt. Leuk is dit niet. Euro is ook niet spannend, goud ook niet. Beter Kerst gaan vieren.

Een winstgevende beursweek toegewenst!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

ProRealtime: Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven
Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_53b80e3bed010_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”1″ default_search=”Beleggen” name=”dsfsdf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email