Futures

Wat zijn futures?

Een future is een eenvoudig beleggingsinstrument dat zowel speculatief als defensief kan ingezet worden.

Futures genieten de voorkeur van actieve beleggers. Op een volatiele beursdag kunnen er immers zeer mooie resultaten mee geboekt worden.

Voor u zich aan het verhandelen van futures waagt dient u een aantal, relatief eenvoudige basisconcepten te begrijpen. Deze basisconcepten zijn identiek voor zowel Europese als Amerikaanse futures.

Futures (er wordt gesproken van een futures contract of een futures lot) worden uitgegeven door de verschillende futures beurzen. De belangrijkste beurzen zijn CME en CBOT (Amerika), Eurex (Frankfurt), Liffe (London) en Euronext-Parijs. De futures beurzen bepalen elke parametervan het contract.

De belangrijkste parameters zijn :

1. Onderliggend produkt
Er bestaan futures op beursindexen (Dax, CAC40, SP500, …), wisselkoersen, goud, aardolie, etc.
Het meest populair bij de actieve particuliere beleggers zijn de futures op indexen. Aan deze futures besteden we dan ook op deze site het meeste aandacht.
2. Nominale waarde
Dit is de grootte van het futures contract.
3. Dekking
Om een futures contract te kopen moet u niet de volledige nominale waarde betalen. U moet enkel de dekking in cash aanhouden op uw rekening.
4. Tick
Dit is de kleinste koersbeweging
5. Exchange fee
De kost om een future te (ver)kopen en af te rekenen op de beurs. Deze exchange fees worden door brokers doorgerekend aan de klant.
6. Looptijd
Vaak, maar niet altijd, 3 maanden.

 

Terug naar hoofdpagina Aandelen, opties en meer

 

Print Friendly, PDF & Email