Nieuwsbrief van 21 april 2014

Analyse AEX weekend 21 april 2014

Weekgrafiek AEX

Weekgrafiek

Bovenin de weekgrafiek zien we een stukje van lijn A. Dit is een jarenlange lijn over dalende toppen, de rest van de lijn is op deze schaal niet te zien. Wat we echter WEL kunnen zien is dat we bij ongeveer 420 uit dit dalend patroon zouden kunnen breken. Dat belangrijk punt is dus behoorlijk dichtbij gekomen, de markt is op die weg. Zover is het nog niet: voorlopig geldt lijn A dus als een jarenlange weerstandslijn.

Afgezien daarvan zien we een vrolijk beeld. Sedert maart 2009 stijgt de AEX binnen kanaal B-B2. Middenlijn BM lijkt van weinig betekenis meer, de AEX gaat er steeds doorheen.
Binnen B-B2 is een versnelling van de trend  opgetreden: kanaal C-C2.
Binnen C-C2 is nogmaals een versnelling van de trend  opgetreden: de AEX stijgt momenteel enthousiast binnen kanaal D-D2.  De ervaring leert echter dat de derde versnelling ook de laatste is.

De stijging binnen kanaal D-D2 ondervindt momenteel wat problemen. De laatste top was niet hoger dan de vorige top in januari bij 409. De indicatoren – we zien hier de RSI, stochastics en de DI – staan zwakjes. De RSI heeft moeite om boven steunlijn s te blijven, de DI staat licht negatief. Wat aarzeling dus. Misschien niet gek, zo dicht bij lijn A?

Daggrafiek
De daggrafiek en de weekgrafiek komen deze keer sterk overeen. De daggrafiek leidt niet tot andere inzichten. De trend is stijgend, maar de laatste top is niet uitgenomen en de indicatoren zijn zwak.

Daggrafiek AEX
Dag grafiek AEX

De omgeving
Altijd goed om op de omgeving te letten. De grafieken van de DOW en de S&P500 staan  op recordniveau’s. Na wat correctie door angst over terugval in China, door het leeglopen van een luchtbel op de Nasdaq en natuurlijk door Oekraine is er deze week een bodem gezet. De grafieken zien er zeer goed uit en lijken op weg naar nieuwe records.

Verwachting
De trend van de AEX is stijgend, dat is zeker. Er is momenteel wat aarzeling. De cijfers van ASML en AKZO werden zeer negatief ontvangen. Wat gaat het worden met de overige cijfers? Men is afwachtend. Intussen lijkt de VS weer door te gaan zetten, men is daar meestal optimistischer.
Met onze uptrend en de positieve VS is de verwachting dan toch dat we waarschijnlijk kunnen blijven stijgen. Maar het lijkt er wel op dat we de VS niet kunnen bijhouden.

Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde posities in te nemen.

Print Friendly, PDF & Email